Friday, 30 January 2015
PUDDING PELANGI
PUDDING PELANGI
PUDDING PELANGI
(sumber :Mamafami Fp)
1 paket agar2 serbuk (13 gm)
675 ml air
225 gm gula pasir (ikut manis)
65 gm butter
4 biji telor saiz sederhana
1/2 tin susu cair Carnation
1 sudu makan tepung kastad
1 sudu teh esen vanila
pewarna merah,hijau dan kuning
Cara Memasak :-
Masak agar2 bersama air dan gula hingga mendidih. Tutup api dan ketepikan. Pukul telor sebentar dengan whisker, masukkan susu dan tepung kastad, kacau sebati. Tapis. Kemudian masukkan adunan yang ditapis tadi ke dalam agar2 dan kacau hingga rata. Masak semula hingga adunan mendidih, kemudian masukkan butter dan esen vanila. Kacau rata.
Bahagikan adunan ke dalam 3 mangkuk berasingan. Masukkan pewarna kuning,hijau dan merah dlm setiap mangkut dan kacau rata.
Ambil loyang empat persegi ukuran 9 x 9 x 3 in. Sanggakan salah satu hujung loyang dengan buku atau lain2 alas, tuangkan satu senduk adunan merah, diikuti satu senduk adunan kuning dan satu senduk adunan hijau berselang seli. Buat hingga habis. Letakkan kembali loyang pada kedudukan asal dan masukkan ke dalam peti sejuk. Bila telah keras, potong dan hidangkan.
Labels:
Dessert
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.