Friday, 30 January 2015
DAGING PERCIK
DAGING PERCIK
Resipi;
Bahan
1/2 kg daging -dipotong besar dan nipis
serbuk kunyit
santan pekat
2 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa.
Bahan untuk dikisar
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
10 tangkai cili kering
2 batang serai - diketuk
Cara
1. Daging dibersihkan, dipotong dan digaulkan dengan serbuk kunyit, garam dan sedikit halia...perap selama 1/2 jam dan barulah dibakar hingga 3/4 masak.
2. Panaskan periuk, masukkan santan serta bahan-bahan kisar.
3. Campurkan serai,asam gelugur ,garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih... hingga pekat dan naik minyak.
4. Ambil kuah sedikit dan sapukan ke atas daging dan dibakar hingga daging masak... Setelah masak tuangkan lagi kuah ke atas daging dan boleh dihidangkan.
Labels:
Daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.