Friday, 30 January 2015

DAGING PERCIK





DAGING PERCIK

Resipi;

Bahan 
1/2 kg daging -dipotong besar dan nipis 
serbuk kunyit 
santan pekat 
2 keping asam gelugur 
Garam dan gula secukup rasa. 

Bahan untuk dikisar 
10 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
2 cm halia 
10 tangkai cili kering 

2 batang serai - diketuk 

Cara 
1. Daging dibersihkan, dipotong dan digaulkan dengan serbuk kunyit, garam dan sedikit halia...perap selama 1/2 jam dan barulah dibakar hingga 3/4 masak. 
2. Panaskan periuk, masukkan santan serta bahan-bahan kisar. 
3. Campurkan serai,asam gelugur ,garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih... hingga pekat dan naik minyak. 
4. Ambil kuah sedikit dan sapukan ke atas daging dan dibakar hingga daging masak... Setelah masak tuangkan lagi kuah ke atas daging dan boleh dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.