Friday, 30 January 2015

APAM TAPAI BERAS



APAM TAPAI BERAS







APAM TAPAI BERAS
(Sumber: Hanieliza fp)


Bahan A 
1 mug tepung beras ] ayakkan 
1 mug tepung gandum ] 
1 1/2 mug gula 
1/2 s/kecil yis mauripan 

Bahan B 
1 mug tapai nasi 
1 1/2 mug air 

pewarna ikut suka 

kelapa parut [muda] ] 
garam ] gaulkan 

Cara 
1. Gaulkan bahan A sama rata. 
2. Mesinkan bahan B sehingga halus dan gaulkan bersama bahan A. 
3. Bahagikan adunan pada 3 mangkuk. 
4. Masukkan satu warna dalm setiap mangkuk. 
5. Peramkan sehingga 3 atau 4 jam 
6. Panaskan kukusan sehingga air mendideh. 
7. Tuangkan adunan sehingga penuh acuan/mangkuk yg digunakan. 
8. Kukus selama 10 - 12 minit. 
9. Bila telah masak sejukkan. 
10 Keluarkan kueh dan hidangkan bersama kelapa parut yg telah digaulkan dengan kelapa. 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.