Sunday, 15 February 2015

CHOCOLATE MINT CAKE


CHOCOLATE MINT CAKE








CHOCOLATE MINT CAKE

HOCOLATE MINT CAKE WITH FUDGE TOPPING 
Sumber: Kak Halimah Anang & Blue Key Self Raising Flour 

Bahan-bahannya 
200 gram tepung naik sendiri 
230 gram mentega/ majerin 
220 gram gula kastor 
230 gram telur 
3 gram esen vanilla 
30 gram serbuk koko 
50 gram susu segar 
Beberapa titik pewarna hijau 
Beberapa titik esen peppermint 

Untuk Honey Chocolate Fudge 
150 gram coklat masakan 
90 gram fresh cream 
30 gram mentega 
15 gram madu (2 sudu besar) 

Cara-caranya 
1. Panaskan oven pada suhu 180’C. 
2. Alaskan kertas kuih pada loyang pembakar. 
3. Pukul tepung naik sendiri yang telah diayak bersama mentega/majerin sehingga menjadi pes yang sebati. 
4. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur dan gula sehingga likat. Masukkan adunan ini dan esen vanilla ke dalam adunan tepung yang telah disediakan tadi dan pukul sehingga ia sebati dan kembang. 
5. Bahagikan adunan kepada dua. Satu campurkan dengan serbuk koko dan susu segar, manakala bahagian lagi satu campurkan dengan pewarna hijau dan esen peppermint. 
6. Tuang adunan berselang seli kedalam loyang berukuran 8”. 
7. Bakar selama 45 – 50 minit. 
8. Cara untuk Honey Chocolate Fudge Topping - Campurkan kesemua bahan didalam mangkuk cairkan mengguna teknik double boil. Pukul bahan-bahan selama 5 – 10 minit sehingga fudge menjadi sebati. Fudge yang masih setengah panas boleh anda sapukan diatas dan tepi kek. 


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.