Salam Ramadhan.
Ramadhan 4
ROTI JALA
Sumber: (My Resipi)
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
- 2 1/2 camb minyak masak
- 1 camt garam
- sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
- 3 cawan air/santan/ susu segar
Cara-cara
- Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
- Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
- Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
- Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam.
KARI AYAM
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.